De Partijraad van het Vlaams Belang keurde vandaag het lokaal programma voor de verkiezingen van 13 oktober goed. Eind juni presenteerde partij al een speerpuntenprogramma. “Een ander en beter lokaal bestuur is zeker mogelijk, en dit programma is daar een handleiding voor”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “We roepen iedereen op om in oktober zeker te gaan stemmen.”
Het lokaal verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang telt 68 pagina’s en is onderverdeeld in 13 thema’s. Zo wordt er aandacht besteed aan de problematiek van de vervreemding, en pleit de partij voor het stoppen van de vervreemding door het invoeren van een vestigingsstop. Het Vlaams Belang wil ook elke vorm van zogenaamde ‘positieve discriminatie’ afschaffen. “Elke Vlaming zonder onderscheid verdient een gelijke kans”, zegt Europees Parlementslid en voorzitter van de Vlaams Belang-studiedienst Tom Vandendriessche.
Het Vlaams Belang pleit ook voor aanpassingen aan de kieswetgeving. Zo wil de partij concreet dat de burgemeester rechtstreeks verkozen wordt, en dat zijn of haar wedde, en die van de schepenen, voortaan gekoppeld wordt aan hun aanwezigheid op de vergadering van het college of van de gemeenteraad. “En er is ook een veel vlottere communicatie nodig tussen bestuur en inwoners”, gaat Van Grieken verder. “Webstek en sociale media worden door lokale besturen vandaag nog voornamelijk gebruikt als elektronische folder of louter voor het plaatsen van mededelingen. Voor ons moet die elektronische communicatie in de twee richtingen gebeuren.”
“Dit programma is de aanzet voor een ander en beter bestuur”
In haar lokaal programma heeft de partij vanzelfsprekend veel aandacht voor het thema van de veiligheid. Het Vlaams Belang wil dat er opgetreden wordt tegen elke daad die de onveiligheid van een buurt, een wijk, de gehele stad of een gemeente verhoogt. “En dan hebben we het niet enkel over drugsgerelateerde inbraken of diefstallen, maar over een nultolerantie die ook moet gelden voor zogenaamd kleinere geweldscriminaliteit, vandalisme en overlast.” Voor het Vlaams Belang moeten inwoners en handelaars ook actief betrokken worden in die strijd tegen criminaliteit. “Lokaal veiligheidsbeleid is geen strikte politieaangelegenheid, maar een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het moet gericht zijn op samenwerking met de andere overheden, met justitie, maar ook met de burgers.” De partij pleit daarom voor informatienetwerken die zich richten op buurtbewoners en op zelfstandigen en winkeliers, en die bijdragen tot een grotere alertheid bij de bevolking, en dus tot meer veiligheid.
“Dit programma is de aanzet voor een ander en beter bestuur in de Vlaamse steden en gemeenten”, zegt Van Grieken. “In meer dan 200 Vlaamse gemeenten, en dat is meer dan ooit, zal men de kans hebben om te kiezen voor het Vlaams Belang en dus voor echte verandering.” De Vlaams Belang-voorzitter roept ook iedereen op om massaal te gaan stemmen in oktober. “Door de gewijzigde kieswetgeving zullen we het initiatiefrecht hebben in elke gemeente waar we de grootste zijn. Dat schept perspectieven.”